OpenDCC-BiDiB en iTrain Startpagina |
OpenDCC-BiDiB configureren met de Wizard tool |
iTrain configureren voor OpenDCC-BiDiB |
iTrain en Decoder informatie |
Bedrading voorbeelden |
BiDiB is de modernste communicatie vorm voor uw modelbaan aansturing. Maar wat is BiDiB nu eigenlijk?
Eerst een klein beetje techniek.
Om de treinen, wissels, seinen en andere apparatuur op uw modelbaan aan te sturen moeten er gegevens worden verstuurd. Deze gegevens (data) gaan o.a. door de rails heen naar uw locomotief. Het versturen van deze data doe je over een bus met een bepaalt protocol. En net zoals een echte reisbus, kan een bus overvol raken. Niet elke reiziger (bij onze treinbaan een pakketje informatie) kan dan worden meegenomen. Dat pakketje komt dan niet aan bij de ontvanger. De locomotief gaat nu niet doen wat er aan hem is gevraagd.
BiDiB heeft een protocol dat heel efficiënt met die gegevens omgaat. Zelfs zo efficiënt dat er zelfs informatie terug wordt gegeven aan de centrale. De centrale weet dus dat de locomotief gaat doen wat er gevraagd is. Nu weet u wat een BiDirectionele Bus is. De hardware die RailCom® ondersteunt geeft ook informatie terug aan de centrale!
Standaard centrales geven alleen een signaal af naar uw hardware. En omdat er alleen maar wordt verstuurd en niet wordt geluisterd naar een antwoord, kan het zijn dat er bij druk dataverkeer berichten niet aankomen. Dat kan resulteren in treinen die soms geen stopsignaal krijgen of wissels die af en toe niet willen schakelen. De gevolgen zullen niet desastreus zijn, het blijft maar speelgoed, maar vervelend is het wel als een trein door zijn blok heen schiet en daarmee in een verkeerd blok terechtkomt.
De BiDiB bus kent dit soort problemen niet. Het DCC signaal wordt wel gebruikt door deze centrale, maar alleen om de treinen aan te sturen.
En dan kom ik nu uit op de Kanalen waar ik het in de openingspagina heb gehad. Wat doen die kanalen nou eigenlijk.
In de meeste centrales die RailCom® ondersteunen krijgt u niet wat u had verwacht. En dat komt door het kanaal waarop de decoder communiceert met uw centrale. Goedkoop is niet zonder reden. En dat goed niet duur hoeft te zijn bewijst OpenDCC-BiDiB.
Communiceren via kanaal 1 gaat als volgt:
- De decoder in de locomotief
- Meldt de hele tijd zijn eigen adres door de rails naar de centrale. Met een of twee treinen op de baan valt het nog wel mee. Maar bij meerdere treinen kan de centrale geen adres meer onderscheiden. Denk aan een zaaltje waar iedereen door elkaar heen praat. Het is moeilijk nog iets van een gesprek te volgen.
- En dit is ook het enige dat hij meldt aan de centrale. Verder gaat er geen enkel stukje informatie vanuit de decoder naar de centrale toe.
Communiceren via kanaal 2 gaat heel anders.
- Een trein rijdt een blok binnen.
- De centrale merkt dat aan zijn bezetmelding.
- De centrale vraagt aan dat blok welke decoder er is binnen gekomen.
- De decoder geeft antwoord.
- Vervolgens vraagt de centrale of er nog meer treinen het blok zijn binnengekomen, bijvoorbeeld tractie rijden of rangeren.
- De andere decoder geeft ook antwoord.
- Vervolgens vraagt de centrale aan de decoders wat hun snelheid en richting is.
- En neemt hij de service gegevens over. Dat laatste is onder andere de staat van de rails qua elektriciteitsvoorziening en de temperatuur van de motor.
U ziet hier duidelijk het verschil tussen de ene manier van communiceren en de andere manier. Het verdient dan ook de voorkeur om in CV28 de communicatie via kanaal 1 uit te zetten en via kanaal 2 aan te zetten. De uiterst snelle wijze van decoders uitlezen en aanpassen en het programmeren op het hoofdspoor (POM) kan alleen als de decoder via kanaal 2 communiceert. Dus let op als u een centrale koopt. Goedkoop is niet zonder reden.
Andere signalen, naar bijvoorbeeld seinpalen of wissels, of bezetmelder statussen gaan over de BiDiB bus zelf. En de signalen over kanaal 2 en deze signalen hinderen elkaar niet.
Als u de locomotief op de baan zet dan meldt de locomotief zich zelf aan in uw treinbesturingspakket. Hij laat dan zien waar de locomotief staat en in welke richting hij is geplaatst.
Uw software pakket moet dat wel ondersteunen. iTrain ondersteunt BiDiB volledig. Een locomotief met een oude decoder die de RailCom® functionaliteit niet ondersteunt kan gewoon worden aangestuurd met de OpenDCC-BiDiB centrale. U mist dan alleen de handige features van RailCom®. Een gemixt verkeer van oude en nieuwe decoders is op zich geen probleem.
En wat heeft iTrain nog voor ons in petto in de toekomst?
– iTrain gaat melden dat de locomotief een slecht contact met de rails tegen is gekomen
– en OpenDCC-BiDiB heeft over een paar maanden goed nieuws voor ons in petto
Niet elke decoder ondersteunt deze mogelijkheid.
OpenDCC-BiDiB heeft een onderzoek naar decoders gedaan. En D&H (Döhler &Haass) en Zimo decoders zijn een van de weinigen die zich 100% aan de standaard houden. Met andere decoders die RailCom® ondersteunen worden de treinen wel netjes door de centrale herkend en inclusief de rijrichting aan de software doorgegeven, maar niet elke functie wordt dan ondersteund.
Met de link kunt u zien wat de RailCom® status is van een hele reeks bekende decoders, klik op deze link Decoder en RailCom® testgegevens.
OpenDCC-BiDIB heeft hardware om treinen aan te sturen, maar ook wissels, servo’s, motoren, lampen, led’s. U bedenkt het en OpenDCC-BiDiB stuurt het aan. En dat met een gebruikersvriendelijke en dus toegankelijke software. Zelfs het uitlezen en veranderen van de CV waardes in de decoder van uw locomotief is mogelijk, gewoon op de hoofdbaan (POM, Programming On Maintrack). En de waardes kunnen worden weggeschreven naar de locomotiefdatabase van uw software als deze dat ondersteund. iTrain ondersteunt dit weer volledig.
Wij leveren alles compleet gemonteerd en getest af. In de software die u nodig heeft om wissels, lichten en dergelijke aan te sturen, plaatsen we alvast een voorbeeld lamp en een voorbeeld wissel. U kunt dan verder borduren op hetgeen u ziet. Het wiel hebben wij vast voor u uitgevonden.
Alle apparatuur wordt onderling gekoppeld met standaard UTP (netwerk) kabels. Eenvoudiger kan het bijna niet. U hoeft geen adressen voor een kaart in te stellen met mini schakelaartjes. Echt Plug and Play. Het enige dat u moet weten (en onthouden) is dat de eerste en laatste kaart in de reeks een klein jumpertje moet hebben (eind afschakeling).
DIGITALISEREN
Is het digitaliseren van uw baan iets wat alleen specialisten kunnen?
Nee! Met een paar weetjes en misschien een voorbeeld komt u al heel ver.
Op zich zijn er maar met twee zaken rekening te houden, Bedrading en Software .
DIGITALISEREN – Bedrading
Ten aanzien van zijn er vier zaken van belang. Als u onderstaande punten weet uit te voeren dan heeft u alle kennis in huis om uw hele baan fysiek te digitaliseren.
- Normaal gesproken mag er maar één trein tegelijkertijd in een blok zijn. Om dit op onze baan te realiseren wordt de treinbaan verdeeld in Blokken. Hiervoor moeten de railstaven aan het begin en aan het eind van het blok worden geïsoleerd. De dikke rode streep op de tekening stelt deze isolatie voor.
- U maakt een draadje aan de linker en aan de rechter railstaaf vast. Liefst elk een andere kleur (voor Märklin geldt de midden rail en een buiten rail).
- U verbindt deze twee draadjes naar de Bezetmelderkaart.
- U noteert welke melder van welk blok u hebt aangesloten op de kaart. Onze ervaring is dat één melder per blok voldoende is. Deze melder is net zolang als het hele blok. Maar meer melders in een blok mag natuurlijk ook. Voor iTrain levert het een eventuele correctie van de positie van de trein in het blok op. Maar op een bloklengte van 243 cm heb ik geen afwijking kunnen constateren voor een H0 baan. Heeft u verregaande precisie nodig om bijvoorbeeld heel precies te kunnen rangeren, kunt u meerdere melders in een blok maken. bij elke melder die door een trein wordt geactiveerd berekent iTrain opnieuw de positie van die trein. maar de situatie zoals hij “vroeger” was is nu niet meer van toepassing. Een inrij melder, een rem melder en een stopmelder is nergens meer voor nodig. Het mag wel, maar het voegt niets meer toe. Uw portemonnee loopt er alleen maar op leeg.
Voorbeeld aansluiting voor 2Rail
Voorbeeld aansluitingen voor Märklin 3Rail. Eerst de standaard wijze en rechts een volledig gedetecteerde aansluitmethode voor al uw rollend materiaal. Hier zit tussen de midden rail en de buitenstaaf per melder een weerstand opgenomen van maximaal 22,5 kOhm.
DIGITALISEREN – Software
Ten aanzien van de software ligt het iets anders. Hier heeft u te maken met twee compleet verschillende software pakketten:
- BiDiB Wizard
- Treinbesturingspakket
SOFTWARE – BiDiB Wizard
Met de BiDiB Wizard vertelt u aan de kaart welk apparaat aan welke poort hangt. Elke kaart kent meerdere tabbladen.
Maar als u een paar zaken weet komt u heel ver. Eerst de basis. Er zijn in ieder geval drie tabbladen waar u iets moet doen:
- Hardware – Hier geeft u aan op welke poort welk apparaat (vb wissel) zit aangesloten
- Macro’s – Hier geeft u aan welke apparaten worden geactiveerd als de macro aan wordt gezet
- Accessoires – Hier definieert u een schakelaar die een macro start
Klik op de link “OpenDCC-BiDiB configureren met de Wizard tool” als u wilt weten hoe u met de volgende zaken omgaat:
- Bezetmelders
- Wissels
- Macro’s
- Accessoires
SOFTWARE – Treinbesturingspakket (iTrain)
Uw treinbesturingspakket praat niet rechtstreeks met uw locomotief, wissel, bezetmelder of lampje. De software praat tegen de OpenDCC-BiDIB hardware. OpenDCC-BiDiB geeft de instructies door aan de locomotief, wissel etc. Klik op de link “iTrain configureren voor OpenDCC-BiDiB” als u wilt weten hoe u de volgende zaken aan moet pakken in iTrain:
- Blok en Booster
- Wissel
- Bezetmelder
- Servo
- Licht
Moeilijk? Wij denken van niet.
Als u bij ons een OpenDCC-BiDiB Centrale koopt in combinatie met bijvoorbeeld een OneControl (schakelen van bv wissels) of een LightControl (licht dimmen, servo of schakelen) dan helpen wij u op weg. Wij zorgen ervoor dat er al een wissel en een lampje als voorbeeld in staat geprogrammeerd. Of een servo als u dat wenst.
U kunt dan verder borduren op wat u ziet. Dat scheelt een hoop uitzoek werk. Die eerste stapjes zijn altijd het lastigst en die hebben wij al voor u gezet.
Heel Handig, denken wij!
Meer onderwerpen die u kunt lezen.
OpenDCC-BiDiB en iTrain Startpagina |
OpenDCC-BiDiB configureren met de Wizard tool |
iTrain configureren voor OpenDCC-BiDiB |
iTrain en Decoder informatie |
Bedrading voorbeelden |